MEE Rotterdam Rijnmond
Facebook Twitter
Moet Jip eerst haar hondje opeten?
Of krijgt zij toch een hulphond en een uitkering?

Jip is 20 jaar en heeft lichamelijke en psychische klachten. 
De oorzaak is niet duidelijk. Jip is ook somber en ziet het leven soms niet meer zitten. Jip en haar ouders besluiten daarom hulp te vragen aan het wijkteam van de gemeente. Een medewerker van het wijkteam stelt samen met Jip en haar ouders een plan van aanpak op. Jip moet onder meer een eigen inkomen en woonruimte krijgen, en meer zelfvertrouwen en eigenwaarde.

Crowdfunding voor hulphond
Het wijkteam denkt dat Jip meer zelfredzaam wordt met een hulphond. En het eerste bewijs van die zelf-redzaamheid is er. Jip is tot ieders verbazing zelf een crowdfundingactie gestart om geld in te zamelen voor de aanschaf van een hond. De medewerkers van het wijkteam steunen die actie. Het heeft Jip namelijk weer een doel in haar leven gegeven en ze is dan ook meteen een stuk vrolijker. Ze sprokkelt zo in drie maanden ruim 1 8.000,– bij elkaar.


Hond in de pot
Jip vraagt bij de gemeente een bijstandsuitkering aan. Dit geld heeft ze nodig voor een woning en haar levensonderhoud. Tijdens de aanvraagprocedure blijkt dat Jip 1 8.000,– op haar rekening heeft. Het geld voor de hulphond. Dus oordeelt de gemeente dat Jip eerst een deel van dat bedrag moet besteden aan haar levensonderhoud voordat ze een uitkering kan krijgen. Jip is erg teleurgesteld. Een hulphond lijkt verder weg dan ooit. Wat moet ze bovendien tegen de gulle gevers van de crowdfundingactie zeggen?


1 Effect
 
Het doel is dat Jip zelfstandig wordt. Met behulp van ambulante begeleiding zou dat moeten lukken. Daarvoor heeft ze een inkomen, een eigen woning én een hulphond nodig.

2 Grondwaarde 
De grondwaarde van de Wmo is dat Jip zelfstandig kan deelnemen aan de maatschappij en dat ze eerst zelf een oplossing zoekt. Met de crowdfundingactie doet Jip precies wat er van haar verwacht wordt: ze neemt de regie! De Participatiewet biedt mensen het bestaansminimum en vult aan op wat mensen zelf niet kunnen realiseren.

3 Ethiek 
De gemeente verlangt zelfredzaamheid van Jip, maar door vast te houden aan de regels bereikt zij het tegenovergestelde. Jip is zwaar teleurgesteld omdat zij een deel van het met de crowdfundingactie ingezamelde geld moet ‘opeten’. En daarvoor was het geld niet bestemd. Ze kan het bovendien niet terugbetalen aan de gulle gevers omdat zij haar dit geld anoniem hebben gegeven.

4 Randvoorwaarden 
Vermogen kan op grond van artikel 34 lid 2 sub a PW vrijgelaten worden als het gaat om ‘bezittingen in natura die naar hun aard en waarde algemeen gebruikelijk zijn dan wel, gelet op de omstandigheden van persoon en gezin, noodzakelijk zijn’. Het is aannemelijk dat een hulphond na aankoop hieronder valt.

Oplossing 
Jip krijgt van de gemeente de uitkering met als voorwaarde dat zij het bedrag van 1 8.000,– daadwerkelijk voor het kopen van een hulphond gebruikt (artikel 55 PW). Blijkt na een jaar dat Jip het geld (nog) niet aan een hulphond heeft besteed, dan kan de gemeente het vermogen boven de vermogensgrens terugvorderen.

Download het boekje en kijk voor trainingsmogelijkheden op: www.deomgekeerdetoets.nl

 
 
  MEE Rotterdam Rijnmond is ISO 9001 gecertificeerd